Recepty zo sadov

Každý týždeň recepty podľa aktuálneho ovocia z Emilových sadov na Váš stôl.

Horúce pečené jablko

Ingrediencie

4ks čaj PICKWICK Sweet Apple-vrecúško
4ks menšie jablko z Emilových Sadov
2PL med z Emilových Sadov
20ks klinčeky
1liter horúca voda
4ks badyán celý

Jablká prekrojíme na polovicu a zbavíme jadierok. Polovičky poukladáme na plech šupkou nahor, potrieme medom, napicháme klinčeky a dáme do rúry zapiecť na 10 minút na 150 stupňov. Keď sú upečené, ešte horúce aj s klinčekami preložíme na dno širších pohárov, do stredu každého položíme 1 ks badyánu, na okraj pohára vložíme 1 vrecúško jablkového čaju s karamelom a škoricou a zalejeme horúcou vodou. Necháme vyluhovať cca 7-10 minút. Hotový nápoj sa môže podľa chuti ešte dosladiť medom. Podávame horúci. Príjemný relax!

Muffiny s jablkami a orieškami

Ingrediencie

2 ks jablko z Emilových Sadov
180g HERA maslová
180g kryštálový cukor
1ks vajce
330g polohrubá múka
1ČL kypriaci prášok
15g kakao
štipka soli
100ml mlieko
25g lieskové oriešky z Emilových Sadov

Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Do formy na muffiny alebo papierových formičiek vložíme jablká nakrájané na malé kúsky. Na prípravu cesta vyšľaháme do hladka ručným mixérom 100 g Hery a 100 g cukru. Potom opatrne pridáme vajce. Zmiešame 200 g múky, kypriaci prášok, kakao, štipku soli a mlieko a opatrne pridáme do cesta. Pridáme kúsky jabĺk. Zmiešame 80 g cukru, štipku soli, 130 g múky a lieskové oriešky. V hrnci rozpustíme 80 g Hery, a potom primiešame cukor. Cesto prelejeme do formy na muffiny a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút. Pomocou špajdle vyskúšame, či sú muffiny hotové. Necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

Medová jablková polievka s krémom

Ingrediencie

100g med z Emilových Sadov 
50g jablko z Emilových Sadov
1 liter voda
20g maslo
20g hladká múka
2dl sladká smotana
1ks vaječný žĺtok
trochu škorice

Jablká nakrájame do vody. Pridáme škoricu a povaríme. Hotové precedíme a prepasírujeme. Z masla a múky pripravíme zápražku, odstavíme a zalejeme jablkovým pretlakom. Prilejeme smotanu a povaríme 10 minút. Do polievkovej misy dáme žĺtok a med, premiešame a prilejeme polievku. Spolu premiešame a mierne schladíme. Dobrú chuť!

Jablkový koláč s tvarohom

Ingrediencie

Korpus:
1 šálka polohrubá múka
60g maslo
1ks vajíčko
1/4 šálka práškový cukor
štipka soli

Jablková náplň:
5ks jabĺk
1 čajová lyžička škorice
1ks vanilkový cukor
2PL zlatý klas
Tvarohová náplň:
250g jemný tvaroh
1ks vajíčko
1ks vanilkový cukor
nastrúhaná citrónová kôra a citrónová šťava

Posýpka:
1/2 šálka polohrubá múka
1/2 šálka kryštálový cukor
60g maslo
1ČL škorica
trocha kakaa

V miske vymiešame ingrediencie na korpus, ak sa bude zdať cesto lepkavé môže sa pridať múka. Cesto vyvaľkáme (predtým sa odporúča na chvíľu uložiť do chladničky). Jablká očistíme, zbavíme jadierok a buď nastrúhame, alebo len nakrájame na malé kúsky. Primiešame škoricu, vanilkový cukor a škrob a navrstvíme na korpus. Tvaroh vymiešame s vajíčkom a vanilkovým cukrom, rozotrieme na jablká. Ingrediencie na posýpku vymiešame v miske a rozdrobíme na tvarohovú náplň. Pečieme pri teplote cca 190 stupňov cca 50-60 minút. Dobrú chuť!

Lízanky alá jablkový koláč

Ingrediencie

250g hladká múka
1/2 KL kypriaci prášok do pečiva
100g práškový cukor
150g maslo
1ks vajce
40ml smotana na šľahanie
2PL citrónová šťava
2KL mletá škorica
2ks jablko z Emilových Sadov

V miske zmiešame cukor, na kocky nakrájané maslo, múku, kypriaci prášok, škoricu, citrónovú šťavu a spracujeme husté cesto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na hodinu do chladničky. Jablká olúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricou. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a povykrajujeme z neho kolieska. Do stredu každého kruhu dáme trošku ochutených jabĺk, uložíme paličku a zakryjeme ich druhým kruhom. Vrch môžeme ozdobiť odrezkami, rôznymi výrezmi. Lízanky uložíme na plech a pri teplote 170°C pečieme cca 10 minút do zlatista. 

Jablkový perník

Ingrediencie

2 hrnčeky smotana kyslá
2 ks vajcia
2 hrnčeky múka polohrubá
1 hrnček múka hladká špeciál
1 hrnček cukor kryštálový
3/4 hrnčeka olej
2 PL kakao
štipka soli
1 prášok kypriaci do perníka
štipka korenie perníkové
1 cukor vanilkový
2 ks jablká z Emilových sadov
lekvár z broskýň z Emilových sadov
olej na vymastenie plechu
poleva čokoládová

V miske si zmiešame suroviny na cesto. Jablká si očistíme, postrúhame a zamiešame do cesta. Plech si vymastíme olejom a cesto vylejeme na plech. Upečieme. Upečený a vychladený korpus potrieme lekvárom. Na to potom rozotrieme čokoládovú polevu.Necháme stuhnúť. Pokrájame. Dobrú chuť!

Domáci jablkový čaj

Ingrediencie

1 liter vody
jablkové šupky

Na 4 šálky budeme potrebovať šupky z 3 - 4 jabĺk. Šupky povaríme približne 10 až 15 minút v jednom litri vody. Potom tento vývar necháme ešte postáť 15 - 20 minút, aby sa šupky dokonale vylúhovali. Následne ho scedíme a môžeme podávať. Čaj je vhodné dochutiť troškou medu alebo citrónovou šťavou. Môžeme ho pripraviť aj v lete, pretože je výborný aj vychladený. Stačí pridať pár kociek ľadu.

Valentínske ružičky z jabĺk

Ingrediencie

400g lístkové cesto
4ks červené jablká z Emilových Sadov
kryštálový cukor
mletá škorica
práškový cukor na posypanie

Jablká nakrájame na 2 mm plátky. Prevaríme ich vo vode asi 1 minútu, aby boli ohybné. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko, nakrájame na 5 cm pásiky. Každý pásik posypeme cukrom a škoricou. Poukladáme plátky jabĺk tak, aby prečnievali cez horný okraj. Spodný okraj preložíme na jablká. A jednoducho zatočíme. Ružičky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 st. C 30 minút. Hotové posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ovseno-jablkové cookies

Ingrediencie

2 hrnčeky ovsených vločiek
1 ½ ČL škorice
1 biely jogurt
1 väčšie jablko
1 PL medu
1 vajce
trochu mlieka
1 ČL jedlej sódy
1 ČL prášku do pečiva

Na väčšom strúhači nakrájajte umyté a ošúpané jablká. Zmiešajte ich vo veľkej miske spolu s ovsenými vločkami, aby sa pekne spojili. Do misky vylejte jogurt a pridajte med, rozšľahané vajíčko, trochu mlieka a škoricu. Na záver pridajte sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Jogurtovú zmes pridajte k ovseným vločkám s jablkami a poriadne premiešajte. Na plech položíme papier na pečenie a veľkou lyžicou naberáme hmotu a tvarujeme malé placky. Pečieme 15-20 min. vo vyhriatej rúre. Výsledné placky/cookies by mali byť mäkké. Ozdobíme vrch jahôdkou. Dobrú chuť!

Jablkový koláč

Ingrediencie

Plnka:
1kg jablko
2 balíčky škoricový cukor

Cesto:
300g polohrubá múka
200g zmäknuté maslo
150 g práškový cukor
200 ml mlieko
2 ks vajce
1 ks kypriaci prášok 

Na prípravu náplne jablká umyjeme, olúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricovým cukrom. Na prípravu cesta ručne vypracujeme v mise z múky, cukru, vanilínového cukru a masla alebo margarínu mrveničku. Z mrveničky odoberieme asi 4 vrchovaté PL, ktoré odložíme bokom a do zvyšku zmesi pridáme vajcia, kypriaci prášok a mlieko. Všetky suroviny dobre ručne vymiešame do hladka. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech rozmeru 30x40cm. Na vrch poukladáme jablká a posypeme mrveničkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 180stupňov. Upečený koláč necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Dobrú chuť!