Recepty zo sadov

Horúce pečené jablko

Ingrediencie

4ks čaj PICKWICK Sweet Apple-vrecúško
4ks menšie jablko z Emilových Sadov
2PL med z Emilových Sadov
20ks klinčeky
1liter horúca voda
4ks badyán celý

Jablká prekrojíme na polovicu a zbavíme jadierok. Polovičky poukladáme na plech šupkou nahor, potrieme medom, napicháme klinčeky a dáme do rúry zapiecť na 10 minút na 150 stupňov. Keď sú upečené, ešte horúce aj s klinčekami preložíme na dno širších pohárov, do stredu každého položíme 1 ks badyánu, na okraj pohára vložíme 1 vrecúško jablkového čaju s karamelom a škoricou a zalejeme horúcou vodou. Necháme vyluhovať cca 7-10 minút. Hotový nápoj sa môže podľa chuti ešte dosladiť medom. Podávame horúci. Príjemný relax!

Muffiny s jablkami a orieškami

Ingrediencie

2ks jablko z Emilových Sadov
180g HERA maslová
180g kryštálový cukor
1ks vajce
330g polohrubá múka
1ČL kypriaci prášok
15g kakao
štipka soli
100ml mlieko
25g lieskové oriešky z Emilových Sadov

Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Do formy na muffiny alebo papierových formičiek vložíme jablká nakrájané na malé kúsky. Na prípravu cesta vyšľaháme do hladka ručným mixérom 100 g Hery a 100 g cukru. Potom opatrne pridáme vajce. Zmiešame 200 g múky, kypriaci prášok, kakao, štipku soli a mlieko a opatrne pridáme do cesta. Pridáme kúsky jabĺk. Zmiešame 80 g cukru, štipku soli, 130 g múky a lieskové oriešky. V hrnci rozpustíme 80 g Hery, a potom primiešame cukor. Cesto prelejeme do formy na muffiny a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút. Pomocou špajdle vyskúšame, či sú muffiny hotové. Necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

Medová jablková polievka s krémom

Ingrediencie

100g medz Emilových Sadov 
50g jablkoz Emilových Sadov
1liter voda
20g maslo
20g hladká múka
2dl sladká smotana
1ks vaječný žĺtok
trochu škorice

Jablká nakrájame do vody. Pridáme škoricu a povaríme. Hotové precedíme a prepasírujeme. Z masla a múky pripravíme zápražku, odstavíme a zalejeme jablkovým pretlakom. Prilejeme smotanu a povaríme 10 minút. Do polievkovej misy dáme žĺtok a med, premiešame a prilejeme polievku. Spolu premiešame a mierne schladíme. Dobrú chuť!

Jablkový koláč s tvarohom

Ingrediencie

Korpus:
1 šálka polohrubá múka
60g maslo
1ks vajíčko
1/4 šálka práškový cukor
štipka soli

Jablková náplň:
5ks jabĺk
1 čajová lyžička škorice
1ks vanilkový cukor
2PL zlatý klas
Tvarohová náplň:
250g jemný tvaroh
1ks vajíčko
1ks vanilkový cukor
nastrúhaná citrónová kôra a citrónová šťava

Posýpka:
1/2 šálka polohrubá múka
1/2 šálka kryštálový cukor
60g maslo
1ČL škorica
trocha kakaa

V miske vymiešame ingrediencie na korpus, ak sa bude zdať cesto lepkavé môže sa pridať múka. Cesto vyvaľkáme (predtým sa odporúča na chvíľu uložiť do chladničky). Jablká očistíme, zbavíme jadierok a buď nastrúhame, alebo len nakrájame na malé kúsky. Primiešame škoricu, vanilkový cukor a škrob a navrstvíme na korpus. Tvaroh vymiešame s vajíčkom a vanilkovým cukrom, rozotrieme na jablká. Ingrediencie na posýpku vymiešame v miske a rozdrobíme na tvarohovú náplň. Pečieme pri teplote cca 190 stupňov cca 50-60 minút. Dobrú chuť!

Lízanky alá jablkový koláč

Ingrediencie

250g hladká múka
1/2KL kypriaci prášok do pečiva
100g práškový cukor
150g maslo
1ks vajce
40ml smotana na šľahanie
2PL citrónová šťava
2KL mletá škorica
2ks jablko z Emilových Sadov

V miske zmiešame cukor, na kocky nakrájané maslo, múku, kypriaci prášok, škoricu, citrónovú šťavu a spracujeme husté cesto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na hodinu do chladničky. Jablká olúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricou. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a povykrajujeme z neho kolieska. Do stredu každého kruhu dáme trošku ochutených jabĺk, uložíme paličku a zakryjeme ich druhým kruhom. Vrch môžeme ozdobiť odrezkami, rôznymi výrezmi. Lízanky uložíme na plech a pri teplote 170°C pečieme cca 10 minút do zlatista. 

Jablkový perník

Ingrediencie

2 hrnčeky smotana kyslá
2 ks vajcia
2 hrnčeky múka polohrubá
1 hrnček múka hladká špeciál
1 hrnček cukor kryštálový
3/4 hrnčeka olej
2 PL kakao
štipka soli
1 prášok kypriaci do perníka
štipka korenie perníkové
1 cukor vanilkový
2 ks jablká z Emilových sadov
lekvár z broskýň z Emilových sadov
olej na vymastenie plechu
poleva čokoládová

V miske si zmiešame suroviny na cesto. Jablká si očistíme, postrúhame a zamiešame do cesta. Plech si vymastíme olejom a cesto vylejeme na plech. Upečieme. Upečený a vychladený korpus potrieme lekvárom. Na to potom rozotrieme čokoládovú polevu.Necháme stuhnúť. Pokrájame. Dobrú chuť!

Domáci jablkový čaj

Ingrediencie

1liter vody
jablkové šupky

Na 4 šálky budeme potrebovať šupky z 3 - 4 jabĺk. Šupky povaríme približne 10 až 15 minút v jednom litri vody. Potom tento vývar necháme ešte postáť 15 - 20 minút, aby sa šupky dokonale vylúhovali. Následne ho scedíme a môžeme podávať. Čaj je vhodné dochutiť troškou medu alebo citrónovou šťavou. Môžeme ho pripraviť aj v lete, pretože je výborný aj vychladený. Stačí pridať pár kociek ľadu.

Valentínske ružičky z jabĺk

Ingrediencie

400g lístkové cesto
4ks červené jablká z Emilových Sadov
kryštálový cukor
mletá škorica
práškový cukor na posypanie

Jablká nakrájame na 2 mm plátky. Prevaríme ich vo vode asi 1 minútu, aby boli ohybné. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko, nakrájame na 5 cm pásiky. Každý pásik posypeme cukrom a škoricou. Poukladáme plátky jabĺk tak, aby prečnievali cez horný okraj. Spodný okraj preložíme na jablká. A jednoducho zatočíme. Ružičky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 st. C 30 minút. Hotové posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ovseno-jablkové cookies

Ingrediencie

2 hrnčeky ovsených vločiek
1 ½ ČL škorice
1 biely jogurt
1 väčšie jablko
1 PL medu
1 vajce
trochu mlieka
1 ČL jedlej sódy
1 ČL prášku do pečiva

Na väčšom strúhači nakrájajte umyté a ošúpané jablká. Zmiešajte ich vo veľkej miske spolu s ovsenými vločkami, aby sa pekne spojili. Do misky vylejte jogurt a pridajte med, rozšľahané vajíčko, trochu mlieka a škoricu. Na záver pridajte sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Jogurtovú zmes pridajte k ovseným vločkám s jablkami a poriadne premiešajte. Na plech položíme papier na pečenie a veľkou lyžicou naberáme hmotu a tvarujeme malé placky. Pečieme 15-20 min. vo vyhriatej rúre. Výsledné placky/cookies by mali byť mäkké. Ozdobíme vrch jahôdkou. Dobrú chuť!

Jablkový koláč

Ingrediencie

Plnka:
1kg jablko
2balíčky škoricový cukor

Cesto:
300g polohrubá múka
200g zmäknuté maslo
150g práškový cukor
200ml mlieko
2ks vajce
1ks kypriaci prášok 

Na prípravu náplne jablká umyjeme, olúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricovým cukrom. Na prípravu cesta ručne vypracujeme v mise z múky, cukru, vanilínového cukru a masla alebo margarínu mrveničku. Z mrveničky odoberieme asi 4 vrchovaté PL, ktoré odložíme bokom a do zvyšku zmesi pridáme vajcia, kypriaci prášok a mlieko. Všetky suroviny dobre ručne vymiešame do hladka. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech rozmeru 30x40cm. Na vrch poukladáme jablká a posypeme mrveničkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 180stupňov. Upečený koláč necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Dobrú chuť!