Emil radí: Ako uskladniť jablká počas zimného spánku?

Emil radí: Ako uskladniť jablká počas zimného spánku? 

  V našich sadoch sa nám začína sezóna zberu jabĺk. Šťavnaté, chutné ovocie je spájané práve s jesenným a zimným obdobím, kedy ho nájdeme nielen v našich záhradách, ale aj v chutných voňavých koláčoch. V tomto článku si vysvetlíme, kedy je jablká ideálne zbierať, aké sú ideálne podmienky na ich skladovanie, aby vám vydržali uložené v zimnom spánku a pripravené na konzumáciu čo najdlhšie.

 

Ako rozoznať, že je jablko už dozreté a pripravené na zber? 

 Na určenie termínu zberu jabĺk sa využíva viacero spôsobov. Základnými troma faktormi pri zisťovaní zrelosti sú zafarbenie dužiny, obsah cukru a tvrdosť plodu. U nás vo veľkovýrobe vykonávame škrobové testy, ktoré nám presne povedia či je jablko pripravené na zber, alebo potrebuje ešte chvíľku zostať visieť na strome. Dôležitá je aj tvrdosť samotného plodu a jeho obsah cukru. Existujú kyslejšie, ale aj sladšie odrody. 

 Škrobový test sa vykonáva nasledovne: Jablko rozrežeme na polovicu a namočíme do roztoku jódu. Dužina pritom zmení farbu a podľa farby presne vieme, či je jablko dostatočne zrelé. 

Bežný malý pestovateľ ale nemusí vykonávať všetky testy, neplánuje totiž skladovať jablká v kontrolovanej atmosfére po dobu 7 až 8 mesiacov. Pre vás, ako bežných záhradkárov s jabloňou na záhrade, je dôležité naštudovať si, akú odrodu máte zasadenú a na základe odbornej literatúry či v súčasnosti článkov na internete, ľahko zistíte, kedy sú vaše jablká pripravené na zber. Ak patríte medzi neveriacich Tomášov, tak si môžete spraviť domáci test, kedy jablko rozrežete a ak sú jeho semiačka ešte biele, so zberom treba chvíľku počkať, ak sú hnedé, môžete sa pustiť do práce. 

 

ENE02961

 

 Dôležitá je pri rôznych druhoch aj farba, červené odrody odporúčame zbierať na etapy. Jablká pri krajoch majú vďaka dostatočnému slnečnému žiareniu krásnu farbu a vyššiu cukornatosť, tie v strede koruny dostanú menej slnečnej energie, a tak im trvá dozrieť o trošku dlhšie. 

 

ENE02747

 

 Môže sa skladovať akýkoľvek druh jabĺk? Alebo sú také, ktoré nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie? 

  Na svete existuje približne 2-tisíc odrôd jabĺk, ktoré sa rozdeľujú na letné, jesenné a zimné. Z letných u nás v sade nájdete EARLY GOLD, tento druh je určený na okamžitý konzum. Na jeseň u nás dozrieva napríklad odroda s názvom SELENA, tá je známa hrubšou šupkou, ktorá robí jablká trvanlivejšie, z tohto dôvodu ju vieme uskladniť na niekoľko týždňov. 

 Máme ale aj odrody ako GALA, ktorú môžete u vás doma skladovať až do Vianoc.  U nás v skladoch to táto odroda zvláda hravo do marca - apríla. A nezabúdame ani na zimné odrody ako GOLDEN, IDARED, PINOVA, JONAGOLD, BRAEBURN, tie sú na dlhodobé skladovanie najideálnejšie, u nás v sklade vydržia aj 7-8 mesiacov. 

 

ENE02731

 

Dôležitá je ale nielen odroda, ale aj celoročná starostlivosť o jablká. V našich sadoch preto dohliadame na to, aby bola dodržaná ochranná doba pri prípravkoch, ktoré používame na elimináciu skladových chorôb. Vo veľkej miere využívame vápenaté hnojivá. Pri výbere ochranných prostriedkov dbáme na to, aby boli zdravotne nezávadné a vhodné pre konzumáciu aj pre tých najmenších hladošov. Práve preto robíme aj pravidelné rozbory jabĺk v akreditovaných laboratóriách.  

 

 Ako dlho možno skladovať Emilove jablká bez toho, aby začali hniť?

 V prvom rade, je potrebné vedieť, akú odrodu jabĺk ideme skladovať. Ak si nie ste istý, pri samozbere v našom sade sa nás môžete spýtať, radi poradíme alebo nám jednoducho napíšte, pošlite fotku. Ak sa hanbíte, pomôže vám internet, literatúra, kde sa dočítate aj optimálnu dobu skladovania danej odrody. 

 Na skladovanie akéhokoľvek ovocia či zeleniny sú potrebné optimálne podmienky, rovnako to platí aj pri jablkách. My odporúčame naše zimné jablká skladovať v domácnosti dva až 3 mesiace, nakoľko podmienky „doma“ nie sú ideálne ako v sklade. Jablká sa potom ľahko prezrejú a strácajú chuť. Radšej skladovať kratšie, a potom si zakúpiť  u nás v e-shope novú várku chutných jabĺk zo skladu, kde majú optimálne podmienky. 

 

ENE03074

 

Aké sú ideálne podmienky pre skladovanie jabĺk, aby vydržali čo najdlhšie? V čom ich uskladňovať? 

 U nás ich skladujeme v špeciálnych skladoch s technológiou ULO, kde sa dajú jablká skladovať celoročne. 

 V domácnostiach sa riaďte pravidlami: 

  • Jablká neskladovať v jednej miestnosti so zemiakmi. 
  • Jablká pred skladovaním neumývať!
  • Ideálne podmienky na skladovanie jabĺk v domácnostiach poskytuje pivnica, kde viete konštantne držať teplotu na úrovni 3-6 °C s dostatočnou vlhkosťou vzduchu a možnosťou vetrania. 
  • Jablká skladujeme zásadne v debničkách, ktoré nie sú plne uzavreté, aby k jablkám prúdil vzduch.

 


Vedeli ste, že?  Naše babky skladovali jablká poukladané po jednom na políčkach, aby sa nedotýkali a nešírila sa hniloba z jedného jablka na druhé? 

 

Kde skladovať jablká, ak bývame v byte? 

 Ak bývate v byte, je skladovanie komplikovanejšie, ale väčšina bytov má minimálne pivnicu alebo balkón. Samozrejme, v týchto prípadoch sa rozprávame o krátkodobom skladovaní.  Keď si objednáte jablká od nás, posielame ich v špeciálom obale, kde sú jablká uložené oddelene od seba, čím sa znižuje riziko hnitia, obal zároveň drží konštantnú teplotu ideálnu na krátkodobé skladovanie v domácom prostredí. Vyskúšajte a dajte nám vedieť. 

 

 Môžete prezradiť nejaké triky pri skladovaní, ktoré zaručene fungujú?

Nejde ani tak o triky, ako skôr zásady zberu, lebo práve spôsob zberu a starostlivosť majú na skladovanie jabĺk najvyšší vplyv.


Naštudovanie si odrody, ktorú pestujem je základ, tak sa dozviem, kedy je ideálne ju zbierať, lebo včasne alebo naopak príliš neskoro odtrhnuté jablko sa v sklade správa úplne inak, ako jablko odtrhnuté v správny čas. 

 PRÍKLAD: Vysvetlime si to na príklade odrody Golden Delicius. Ak jablko tejto odrody odtrhnete v čase, keď má žltú farbu, nebudete ho môcť skladovať dlhú dobu, lebo je prezreté. Táto odroda sa musí zbierať v čase, keď sú plody zelené a v pivnici prirodzene zožltnú a naberú cukry. Ďalším príkladom je odroda Jonagold, ktorá je typická tým, že keď prezreje, šupka jablka je mastná. Mnohí si myslia, že jablká voskujeme, čo nerobíme, jablko len prirodzene dozrieva. Jonagold odrodu preto zbierame v čas, keď šupka ešte nie je mastná, čím sa predĺži doma skladovania.

 

Ak chceme jablká skladovať, tak je nutné: 

  • Zbierať jablká v správny čas.
  • Zbierať jablká so stopkou. 
  • Zbierať jablká opatrne, aby sa nevytvorili otlaky, ktoré prejdú do hniloby. 
  • Uskladniť ich v správnej debničke, aby dýchali, ideálne uložené od seba. 

Veríme, že tieto rady vám pomôžu užívať si šťavnaté plody plné vlákniny a vitamínov čo najdlhšie. 

 Váš Emil 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz