Hrnčeková šťavnatá jahodová bublanina

Rozkvitali červené jahody, povedz milá, kto ku tebe chodí...spieva sa v slovenskej ľudovej piesni. Nevieme síce kto, ale vieme, že určite chodil na šťavnatú jahodovú bublaninu, ktorú sme si pre vás pripravili v našom novom diele Pečieme s Emilom. Lebo v našom sade nerastú len jabĺčka, ale aj krásne slovenské jahody.

Sezóna ovocia v tvare srdca už klope na dvere. Či už ich ujedáme z misky, priamo z poľa neumyté s kúskom hliny alebo v obľúbených dezertoch, jahody sú najobľúbenejším bobuľovým ovocím na svete. A keď chceme ulahodiť návšteve či rodine počas víkendu, hľadáme, čo dobré z nich upiecť. Receptov je mnoho, no klasická bublanina je nenáročná, všetkými milovaná a tak chutná, že sme si pre vás pripravili jeden overený hrnčekový recept. 

9.

Čo budeme potrebovať? 

  • 2 hrnčeky múky 
  • 1 balík prášku do pečiva 
  • 1 balík vanilkového cukru alebo čerstvú vanilku
  • 1 hrnček kryštálového cukru 
  • 2 vajcia 
  • 1 hrnček vlažného mlieka (my sme použili rastlinné, preto má trošku inú farbu)  
  • ½ hrnčeka oleja 
  • Emilove jahody 

1.

2.

Ako postupovať? 

Klasicky ako pri väčšine bublanín na začiatku vymixujeme cukor – kryštálový i vanilkový s vajíčkami. Domáce sú domáce, ak ale nemáte „dodávateľa“, dávajte v obchode pozor na to, odkiaľ vajcia pochádzajú. Po vymixovaní do zmesi preosejete dva hrnčeky múky s kypriacim práškom. 

4.

Viete prečo treba preosiať múku? 

Pri preosiatí múky sa do múky dostane vzduch, koláče sú potom jemnejšie, ľahké a hlavne nadýchanejšie. A to presne chceme dosiahnuť pri bublanine. 

3.

 

Na záver pridáme tekuté zložky, olej a mlieko. Nenalievajte do cesta studené mlieko z chladničky. Vyložte ho skôr, aby získalo izbovú teplotu alebo ho na chvíľku zohrejte v mikrovlnke či na sporáku. Malo by byť vlažné. 

A cesto je hotové, tak jednoduché a rýchle, že to stihnete behom pár minút, kým sa vám rozohreje rúra na 180°C. Paradoxne najdlhšie z celej prípravy cesta trvá práve nakrájanie jahôd. Množstvo nechávame na vás. My ich dávame pomerne dosť, aby sme pri každom uhryznutí do bublaniny cítili ich sladkú chuť. Na vrch ich môžete nakrájať na tenké plátky. 

5.

Bublaninku vylejete na vymastený, vysypaný plech a pečiete približne 25 minút do zlatova. Naša babka nás naučila trik, ako zistiť, kedy je bublaninka hotová. Zapichnite špajdľu do koláča a prejdite si s ňou nad perou. Ak lepí, nechajte koláčik ešte piecť, ak nie, je perfektný. Po vychladnutí bublaninu posypeme práškovým cukrom alebo ju môžete pofŕkať rozpustenou horkou čokoládou. A potom sa stačí len zahryznúť. Dobrú chuť.

6.

7.

8.

Nazbierajte si sladké jahody od Emila

Aj tento rok sa na vás tešíme na samozbere jahôd a hrášku vo Dvoroch nad Žitavou. Sledujte nás na Facebooku, kde pravidelne prinášame najčerstvejšie informácie o samozbere. 

10.

11.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz