Ochrana ovocných stromov pred mrazom: Najdôležitejšie je načasovanie

Snehu sme síce na juhozápade Slovenska, kde sa nachádzajú aj naše ovocné sady, posledné roky veľa nevideli, no mráz neobchádza ani nás. Začiatkom jari sú pre ovocné stromy, ktoré práve začínajú kvitnúť, nebezpečné nočné a ranné prízemné mrazy. Pri nedostatočnej ochrane vedia spôsobiť deformáciu plodov, v horšom prípade úplne zničiť úrodu, čo pre ovocinára môže byť likvidačné. Aké druhy ochrany pred mrazom sa v súčasnosti používajú najčastejšie? 
 

Aké druhy ochrany pred mrazom poznáme? 

  • Parafínové sviečky – Sú náročné na obsluhu v prípade väčších plôch. Je potrebné ich fyzicky rozmiestniť, ak mrzne, rýchlo ich zapáliť a naopak, keď teplota stúpne nad 0 stupňov Celzia, sviečky zhasnúť a zatvoriť, aby sa parafín šetril na ďalšie mrazivé noci. Aby táto metóda fungovala, je potrebné mať k dispozícii veľké množstvo sviečok. U nás ich ročne spálime približne 7-tisíc. 

IMG_8871 AKO TO FUNGUJE V PRAXI? V Emilových sadoch využívame parafínové sviece každý rok, ide o účinnú, no finančne náročnú ochranu stromov pred mrazom. Tento spôsob ochrany síce nepatrí medzi najekologickejšie, ale je bežne používaný v zahraničí aj u nás. Pri rozmiestnení a zapaľovaní sviec potrebujeme v teréne minimálne 30 ľudí, aby sa sviečky zapálili pri mrazoch čo najrýchlejšie a neohrozili puky, budúce plody, na stromoch. Sviečky sú účinné do teploty -4 stupňov Celzia. 

 

  • Protimrazová závlaha – Vo veľkých sadoch sa využíva systém rozmiestnenia trysiek, ktoré sa spúšťajú na diaľku. Je dôležité ich zapnúť ešte kým je teplota nad nulou. Závlaha potom beží počas celej noci, až kým teploty opäť nestúpnu. Skupenské teplo, ktoré vznikne medzi ľadom a povrchom rastliny, má plusovú teplotu, čo chráni kvetné puky. Ide o najekologickejší, aj keď finančne náročný spôsob ochrany. V prípade vybudovaného závlahového systému stačí na jeho obsluhu jeden človek.

0B0AD30A-609C-4C6E-8539-25623452809B

RADA OD NÁS: Voda musí tiecť počas celej doby mrazu, iba tak sa vytvára skupenské teplo. Mnoho záhradkárov robí chybu v tom, že večer pred spaním, hadicou oblejú strom a idú spať. V tomto prípade sa vytvorí len ťažká vrstva ľadu, ktorá môže poškodiť stromy. Ochrana závlahou ochráni plody až do teploty -7 stupňov Celzia.

  • Zakrývanie – Ide o vhodný spôsob ochrany v prípade plodín ako sú jahody. Jahody sa v noci zakryjú netkanou textíliou, ktorá ich chráni pred mrazom a udržuje optimálnu teplotu.

IMG_8913

RADA OD NÁS: Keď jahoda kvitne, potrebuje opeľovanie včeličkami. Cez noc sú jahody zakryté, ráno ich rýchlo odokryjeme, aby mohli včely opeliť kvety a mohli vzniknúť plody jahôd. Je to preto pri väčších plochách fyzicky náročné. V prípade, že máte menšie plochy zasadených jahôd, je to pre vás ideálny spôsob ochrany pred mrazom. 

 

  • Vrtuľníky – Účinný spôsob, ktorý sa využíva pri ranných jarných mrazoch, nakoľko v noci nemôžu vrtuľníky lietať kvôli hlučnosti. Studený vzduch vytláča vrtuľník hore a teplý smerom dolu, čím sa efektívne zbavíme prízemného mrazu. Ide ale o finančne náročný spôsob ochrany pred mrazom. 

IMG_0401

Kedy začať s ochranou proti mrazom? 

Dôležitá je príprava, už pred prvými pukmi na stromoch, treba rátať s ich ochranou pred nočnými a rannými prízemnými mrazmi, ktoré môžu plod poškodiť už v zárodku. Vzhľadom na množstvo ovocných stromov si treba premyslieť, aký spôsob ochrany je pre vás najvhodnejší. 

 

Dôležité je načasovanie 

Záhradkári a ovocinári musia sledovať neustále predpoveď počasia, aby vedeli, kedy prichádza do ich územia mráz a ako dlho budú tieto mrazivé noci, rána trvať. Iba tak vie ochrániť svoje plody pred mrazom. Stačí, že sa neskoro zapne závlaha, či zapne sviečka. 

 

V sadoch máme rozmiestnené meteostanice, ktoré sú neustále sledované a pracovníci sú v období mrazov vždy pripravení sadnúť do áut a ísť do sadov. 

 

V prípade, že strom predsa len napadne mráz, siahnuť môžete po výživových doplnkoch, ktoré sú účinné a vedia pomôcť zachrániť plod. 

 

pruning-for-lent-new-image-720x380 

RADA OD NÁS: Ochranu proti mrazom vykonávame istým spôsobom počas celého roka, a to starostlivosťou o strom. Ak je strom silný a vitálny, má za sebou výchovný, presvetľovací rez, ošetrenie a je oňho starané s láskou, má vyššiu šancu prežiť mrazy. Na mrazuvzdorné odrody sa pri teplotách pod -5 stupňov Celzia netreba spoliehať. 

 

Mráz môže poškodiť plody tromi spôsobmi

Ak sa ovocné plody poškodia mrazom, môžu byť deformované, spálené mrazom alebo sa vôbec neurodia, a tým pádom sa znižuje úroda ovocinára. 

 

IMG_1601 

Za posledných päť rokov sme bežne zažili 8 až 12 mrazivých nocí po sebe. Stromy vplyvom miernej zimy kvitnú skôr, nie sú tak dlho v zimnom spánku, a to spôsobuje, že sú ohrozené plody.  Klíma sa neustále mení a ak chceme mať slovenské ovocie, musíme sa jej prispôsobiť a urobiť všetko pre ochranu plodov. 

 

RADY PRE MENŠÍCH ZÁHRADKÁROV 

 

  • Nízka tráva – pokoste trávnik pod stromami, nakoľko tráva sťahuje mráz k sebe. 
  • Polejte pôdu okolo stromu – mokrá pôda okolo stromu chráni pred mrazom tým, že sa z nej voda vyparuje. Nepolievajte teda celý strom formou závlahy, ale polejte ho pri zemi, aby bola mokrá iba pôda. 

 

Prajeme vám, aby vaše stromčeky zvládli mrazivé noci, ktoré si pre nás každý rok pripraví dedo Mráz. 

Váš Emil

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz