Zimný rez ovocných stromov - ako na to a prečo je dôležitý?

Zimné obdobie je pre väčšinu prírody spojené so zimným spánkom, ovocinári a záhradkári, ktorí pestujú ovocie, ale nesmú, ako sa hovorí, zaspať na vavrínoch. Zima a začiatok jari je ideálny čas na prvý zimný rez v roku. Ako takýto rez prebieha a prečo je dôležitý? 

 

pruning-for-lent-new-image-720x380

 

Kedy sa odporúča prvý rez vykonávať? 

V zime, keď je strom vo vegetačnom pokoji, je ten správny čas na vykonanie prvého rezu v roku. Nazývame ho zimný rez, lebo by sa mal stihnúť ešte v období zimy. Závisí to ale aj od odrody stromu, niektoré potrebujú ostrihať skôr, niektoré až na jar či dokonca po zbere plodín. 

 

V PRAXI: V Emilových sadoch striháme od decembra do konca apríla. Na rez potrebujeme viac času, nakoľko máme v sade 120-tisíc stromov a rez sa vykonáva ručne na zemi alebo na plošine. 

 

Ako rez vykonávať? 

Existuje niekoľko spôsobov rezu ovocných stromov. Vo veľkovýrobe, v ovocných sadoch sa okrem rezu konárov robí aj rez koreňov, ktorý je dôležitý pre vytvorenie rovnováhy rastu. 

 

„Nie je dôležité mať dostatok dreva, ale mať dostatok kvalitného dreva s množstvom kvetných pukov.“ 

 

Druhy rezov ovocných stromov: 

  • Výchovný rez – vykonáva sa v prvých rokoch, keď má strom jeden až tri roky a tvaruje sa ním koruna stromu.

  • Udržiavací rez – sa vykonáva počas úrodnosti stromu vo veku od štyroch po 13 rokov.

  • Zmladzovací rez – sa vykonáva, ak chceme strom omladiť a predĺžiť tak jeho životnosť, vykonávame ho medzi 14 a 18 rokom života stromu. 

 

Pri samotnom reze je najdôležitejšie odstrániť prestarnuté drevo, ktoré nám neprináša úrodu a urobiť tak priestor pre mladé drevo, na ktorom môžu vzniknúť nové puky a následne plody. Jablone u nás v Emilových sadoch režeme na čapík, z ktorého sa vytvorí nový konár. Takýmto spôsobom sa konáre pravidelne obnovujú a strom má dlhšiu životnosť. 

 

RADA OD NÁS: Pri reze treba vedieť rozoznať na konári kvetné puky od listových pukov, aby ste nezničili úrodu už pri zimnom reze stromčeka. Platí však, že ak je na konári príliš veľa kvetných pukov, môžeme ho odstrihnúť, aby sme strom odľahčili. Na strome tak nebudú menšie nekvalitné jablká, ktoré by bránili rastu kvalitných veľkých jabĺk, po ktorých túži každý pestovateľ. Tento proces nazývame prvou prebierkou plodov. 

 

Každý ovocný strom vyžaduje rez, ale v rozdielnom čase 

V zimnom období vyžadujú prvý rez jadroviny – jablone a hrušky. Kôstkoviny – čerešne, marhule, broskyne a slivky sa režú až po zbere plodín, aby do zimy vyzrelo drevo a strom mohol bez problémov prezimovať. Na jar robíme v prípade kôstkovín iba opravný, respektíve detailný rez, ktorý je prvou prebierkou pukov, budúcich plodov. 

 

Ako často do roka je potrebné stromy orezať? 

Najčastejšie ide o jeden rez ročne, ale v prípade väčších sadov, ako sme my, je potrebné rez vykonať minimálne dvakrát počas roka. Okrem samotného rezu robíme aj prebierku plodov a odstraňovanie listov pred zberom, ktoré má tiež vplyv na kvalitu a množstvo plodín. 

Pri jabloniach vykonávame prvý rez v zime a druhý v lete, nazývame ho presvetľovací rez. V júni a v júli jablone presvetlujeme, vďaka čomu regulujeme vyfarbenie jabĺk, čo je dôležité najmä pri červených odrodách. 

 

Zanedbaný rez vedie k deformácii plodov, strate úrody, nízkej životnosti stromov 

Rez je najdôležitejšou operáciou pri pestovaní ovocia. Určujeme ním, koľko plodov budeme mať na strome, predlžujeme stromom život a určujeme kvalitu plodov. Vplyv na rovnováhu medzi rastom a úrodnosťou má aj samotné zasadenie stromu. 

 

RADA OD NÁS: Pestovanie stromu začína výsadbou. V súčasnosti sa využívajú slaborastúce podpníky, ktoré zabezpečia slabší rast, čiže strom nie je príliš veľký, ale úrodný a plný pukov. Podpník a ušľachtilá časť musia byť zasadené nad zemou. Ak strom zasadíte hlboko, môže rásť veľmi rýchlo a divoko. Nepotrebujete veľký strom, aby ste mali veľa kvalitnej úrody. 

 

Cvak, cvak – nožnice či pílka? 

V záhradách sa používajú na rez záhradné nožnice, no súčasný trh sa snaží aj malým záhradkárom uľahčiť prácu elektrickými modelmi. U nás vo veľkovýrobe striháme elektrickými nožnicami. Okrem nich ale využívame aj pákové nožnice a ručné nožnice na detailný rez. Nožnicami vieme docieliť ukážkový rez v miestach, kde to je pre zdravie stromu potrebné. V prípade, že plánujete omladiť starý strom, môžete použiť aj pílku. 

 

Čo s odrezanými konármi? 

Nepáľte ich, ani ich nevyhadzujte do zeleného odpadu. Viete ich využiť ako prvé hnojivo pre vaše stromy. Aj u nás v sadoch odstrihnuté a orezané konáre podrvíme a ekologicky ich využijeme ako hnojivo. V sadoch na to máme vysokovýkonné drvičky a stroje, no na trhu sa už myslí aj na malých záhradkárov. Vy si tak viete kúpiť malú drvičku dreva a môžete nechať bio odpad, aby sa prirodzene rozložil a zapracoval do pôdy pod stromami. 

 

Kurz rezu ovocných stromov 

Pre začiatočníkov sme sa rozhodli organizovať pravidelné kurzy rezu stromov. Naštudované máte a my vám to ukážeme v praxi. Prvý kurz sa bude konať už v marci, presný dátum zverejníme na našej facebookovej stránke Emilove sady, kde nájdete vždy aktuálne informácie a naše novinky. Príďte si vyskúšať rez s dlhoročnými odborníkmi, ktorí sú ochotní vám prezradiť zopár overených rád. Šťavnaté jablká či iné ovocie tak môžete mať na záhrade aj vy. Tajomstvo úspechu je skryté v správnej starostlivosti. Tešíme sa na vás. 

 

Váš Emil 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz