5 liečivých účinkov konzumovania jabĺk. Prečo ich jesť každý deň?

Keď sa dnes mnohí pozrú na jablko, povedia si, obyčajné ovocie, ktoré rastie skoro na každej záhrade. V obchodoch v súčasnosti nájdeme rôzne druhy exotického ovocia, ktoré láka konzumentov viac. Jablká by sme ale nemali zatracovať, možno vyzerajú obyčajne, sú ale najväčším pokladom našich záhrad. 

 

Aké prospešné látky možno nájsť v jablkách? 

  • Minerálne látky: draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo, síra a mangán.
  • Vitamíny: A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselina pantoténová, niacín, biotín, kyselina listová a cholín.
  • Vláknina – až 30 %.
  • Vysoký obsah vody.

 

Jablkový koláč, štrúdľa, kompót alebo len tak nakrájané jablko, ktoré sme zjedli za stolom. Vôňa jabĺk v nás prebúdza nostalgiu. Nie je to však jediné, čo nám táto plodina dokáže ponúknuť. Pozrime sa spoločne na 5 liečivých účinkov jabĺk. 

 

  1. Plné a spokojné bruško

    Jablká obsahujú malé množstvo kalórií, ale veľké množstvo vlákniny, odporúčajú sa preto ako desiata, ak sa práve snažíte schudnúť a príde na vás hlad. Vysoké množstvo vlákniny naplní naše brušká a vy máte pocit plnosti.

    Vláknina ale dokáže aj iné zázraky. Je jednou z najdôležitejších látok, ktoré podporujú trávenie. Ak máte problémy s nadúvaním, zápchami, už jedno jablko denne vám pomôže lepšie stráviť potraviny a zbaví vás nafúknutého boľavého brucha.

    To, že jablko pomáha pri zápche veľa ľudí vie práve od šikovných babičiek, ktoré vždy hľadali spôsob ako pomôcť sebe a svojim deťom prírodnou cestou. Čo ale mnohí nevedia je, že podusené jablko dokáže pomôcť aj pri hnačke. Zabudnite preto na lieky z lekárne a skúste liek zo záhrady.

  2. Uvoľnite stres, zachráňte vaše srdce

    Žijeme v uponáhľanej dobe plnej stresu, riziko kardiovaskulárnych chorôb sa preto neustále zvyšuje. Konzumáciou jabĺk dokážete znížiť tieto riziká o približne 20 %. Čím to je? Vysoké množstvo rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol v krvi a tiež polyfenoly, ktoré sa postarajú o zníženie krvného tlaku.

    Vedeli ste že? Jablká je najlepšie konzumovať celé aj so šupkou, práve v nej sa skrývajú látky, ktoré pôsobia ako antioxidanty a aj veľká časť vlákniny. „Nevyzliekajte“ preto vaše jablká, ale jedzte ich so všetkým, čo príroda ponúka.

    Ak v práci pocítite, že sa vám z nejakej zákazky zvyšuje tlak a srdce bije o niečo rýchlejšie, doprajte si počas pauzy jedno jablko. A k nemu veľký nádych a výdych – pokiaľ nejde o život, nejde o nič.

  3. Nie je cukor ako cukor

    "Vyhýbajte sa cukru, cukor je zlý, cukor je škodlivý." Toto sú výroky, ktoré počúvame z každého časopisu, televíznych relácií. Áno, rafinovaný cukor nám škodí, cukor ale naše telo potrebuje, tak ako aj iné zložky potravy. Nemusíte sa ho báť, práve z ovocia ako je jablko, ho môžu prijímať aj diabetici.

    Vedci počas rokov štúdií preukázali, že konzumácia jabĺk dokáže znížiť riziko cukrovky druhého typu. A túto ochranu majú znova na starosti spomenuté polyfenoly obsiahnuté v jablkách. Za produkciu inzulínu sú zodpovedné beta bunky podžalúdkovej žľazy. Ak sú poškodené, spôsobujú u ľudí cukrovku a práve polyfenoly sú ich hlavnou strážou v lesklom brnení.

  4. Vitamín C neobsahuje iba citrón

    Keď sa povie vitamín C, všetci si predstavia citróny. Tie sú super, ak ale počas nachladnutia dostanete chuť na niečo malé pod zub, citrón si nenakrájate a nezjete. Teda, niekto určite áno, ale väčšina z nás nie. Citrón odložte do čaju a nakrájajte si kyslé jablká, ktoré obsahujú vysoké množstvo vitamínu C.


    Vedeli ste že? Vitamín C má detoxikačné účinky, podporuje tvorbu kolagénu, pomáha pri vstrebávaní železa. Je skvelým pomocníkom pri hojení rán, jaziev a obnove tkanív. Posilňuje našu pokožku, cievy, redukuje stres, stimuluje činnosť štítnej žľazy a dokáže posilniť naše zuby, kosti a chrupavky. Nehrozí vám predávkovanie, k výživovým produktom pridajte vitamín C aj zo stravy, napríklad vo forme jabĺk.

  5. Být stále mlád, to bych si přál,..

    Všetci by sme chceli byť navždy mladí a preto je starostlivosť o pleť  kľúčová. Práve na pokožke vidno ako roky rýchlo ubiehajú. Ku správnej starostlivosti o pleť pridajte aj konzumáciu jabĺk. Čo dokážu?

    Kvôli veľkému množstvu vody pokožku hydratujú, udržiavajú ju napnutú a zbavujú nás jemných vrások, dokážu bojovať s nečistotami, detoxikujú telo a majú protizápalové účinky. Jablká preto liečia nielen zvnútra, ale viete ich využiť aj zvonka ako masku.

    Maska na tvár z jabĺk: Jablká poriadne umyte. Ak nakupujete od overených pestovateľov, ktorí nepoužívajú chemické postreky, ako my, nemusíte sa báť jablká aplikovať na tvár. Nastrúhané jablko viete aplikovať samotné alebo ho môžete zmiešať s bielym jogurtom. Výborne pôsobí na pleť aj kombinácia jablka s medom. Stačí naniesť na tvár a krk, nechať pôsobiť a následne zmyť. 

 

Pozitívnych účinkov konzumácie jabĺk je vďaka vysokému množstvu minerálov a vitamínov mnoho. Dôležitý je výber jabĺk. Vždy siahnite po jablkách, o ktorých viete odkiaľ pochádzajú, kde viete, ako boli vypestované. Naše slovenské jablká pestujeme už viac ako 50 rokov a ku klientovi sa vždy dostane to najšťavnatejšie a najkvalitnejšie jablko. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz