Starostlivosť o jahody počas celého roka

Jahody patria medzi najobľúbenejšie bobuľové ovocie. Máme ich na záhrade, na terase, ujedáme ich len tak alebo z nich tvoríme sladké dobroty. Ako sa o ne ale starať, aby sme mali krásne šťavnaté plody s plnou chuťou? 

IMG_5908

 

Aký vplyv má správna starostlivosť na veľkosť alebo chuť jahôd? 

Najväčšie sú vždy prvé plody jahôd, keďže majú najviac času na rast. Naopak najsladšie sú väčšinou až neskoršie plody menšieho vzrastu. Správnou agrotechnikou, zavlažovaním a hnojením ale vieme docieliť, aby mali plody normálnu veľkosť a príjemnú chuť. Samozrejme, nič sa nedá urýchliť, príroda sama najlepšie vie, kedy majú plody dozrieť. U nás v Emilových sadoch sa snažíme prírodu neovplyvňovať. Áno, dá sa vypestovať takzvané „rýchlené“ jahody v skleníkoch skôr ako tie na poli, ale chýba pri nich špecifická výrazná chuť a mnohokrát aj správna veľkosť. Ako sa hovorí - na dobré sa čaká. 

IMG_5899

 

Ako vyzerá starostlivosť počas celého roka? 

Jahody sú pomerne náročné na starostlivosť. U nás v sade pestujeme jahody v trojročnom cykluse – čiže sadenice plodia vždy tri roky. 

 

  • Leto - Na výsadbu využívame zelené sadenice, ktoré sa sadia počas letných mesiacov – v auguste. Pred letnou výsadbou musí byť pole dokonale pripravené a odburinené. Následne jahody treba po výsadbe zavlažovať, na čo u nás v sade používame kvapkové závlahy. Spôsob sa nám osvedčil ako najlepší, jahodám dodáme vodu a hnojivo vtedy, keď to je potrebné.
  • Jeseň - Do príchodu zimy sa snažíme, aby bolo jahodové pole bez buriny a aby jahody mali dostatok vody, lebo iba tak sa správne zakorenia.
  • Zima - V zimnom období jahody kontrolujeme  pred zverou – myšami, zajacmi, srnkami, ktoré dokážu úrodu počas zimy úplne zlikvidovať.  V predjarnom období medziradie rotavátorujeme, aby sme pôdu prevzdušnili a pole zbavili burín. Postupne spúšťame závlahu a začíname s hnojením. Na buriny požívame herbucid skoro na jar, neskôr jahody iba okopávame, čo je veľmi náročná práca.
  • Jar - V čase, keď naše jahody kvitnú, sú veľmi náchylné na jarný mráz. Je preto dôležité myslieť na protimrazovú ochranu. U nás v sade využívame parafínové sviečky, piecky alebo helikoptéry. Najlepší, ale zároveň najťažší spôsob je prikrývanie jahôd netkanou textíliou. Jahody v tomto čase kvitnú, čo znamená, že v noci musia byť prikryté, aby boli chránené pred mrazom a ráno ich je nutné odokryť, aby ich mohli opeliť včeličky. Na malej záhrade to taký problém nie je, ale pri ploche, na ktorej pestujeme v našich sadoch jahody my, ide o náročný každodenný proces v období jarných mrazov. Po záchrane kvetov pred mrazom pokračujeme v zavlažovaní a hnojení jahôd.
  • Začiatok leta – V momente, keď sa z kvetu stane malý plod, začíname s naslamovaním jahôd, aby boli plody aj po dažďoch čisté a pole rýchlo vyschlo. Takto sa dá vyhnúť hubovým chorobám. Na základe signalizácie ošetrujeme jahody pred škodcami.


TIP OD NÁS: Pridávame malú radu k naslamovaniu. Nikdy nenaslamujte jahody pred mrazmi, lebo to môže mať fatálne následky pre jahody. Počkajte kým mrazy skončia a následne môžete položiť slamu.

A potom nám už zostáva pripraviť sa na samozber jahôd. Každoročne pripravujeme rôzne akcie a prekvapenia pre našich zákazníkov, aby sme im urobili radosť. A keď sa vyzbierajú všetky jahody, tak dva týždne po zbere jahody pokosíme a začíname s prípravou na zimu. 

 

Kedy jahody hnojiť? 

Jahody hnojíme asi mesiac a pol pred očakávaným zberom. U nás v sade na to používame kvapkovú závlahu, kde vieme hnojivo dodať presne ku koreňom a rastlina ho okamžite prijme. Ide o účinnú metódu, pri ktorej sa dokonca šetrí voda. 

IMG_5867

 

Ako zamedziť škodcom na jahodách? 

Škodcov na jahodách nie je až tak veľa ako u iných ovocných druhov. My máme presnú signalizáciu, ktorá nám v prípade výskytu škodcov signalizuje, kde zasiahnuť. Škodcov nebýva veľa, ale v prípade, že sa objavia, odporúčame siahnuť po biologických preparátoch, ako to robíme aj my. 

 

Jahody sú veľmi náchylne najmä na dážď, nadmerné vlhko spôsobuje hubové choroby, ktoré môžu zničiť celý porast. Preto sa využíva spomenutá technika naslamovania. Taktiež sušíme v daždivom období ventilátormi.

 

Najlepším spôsobom ochrany jahôd je pravidelný zber, aby jahody nestihli zhniť. Preto prosíme aj našich zákazníkov, aby jahody zbierali od veľkých po malé jahody. Naše motto znie: „Veľké jahody na stoly a malé do koláča či lekváru.“

IMG_0930 (2)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz